Dit zijn de verschillende soorten borduurgaren

Er zijn verschillende soorten borduurgaren, elk met hun eigen unieke eigenschappen en geschikt voor verschillende soorten projecten. Hieronder vind je een overzicht van enkele van de meest populaire soorten borduurgaren.

Soort borduurgaren 1: Katoenen borduurgaren

Katoenen borduurgaren zijn een van de meest populaire soorten borduurgaren omdat het zacht, sterk, absorberend en kleurvast is. Het is geschikt voor een breed scala aan projecten. Ook is het geschikt voor gebruik in de wasmachine. Door de goede kleurbehoud zal het niet snel vervagen. Katoenen borduurgaren is verkrijgbaar in vele kleuren en diktes.

Soort borduurgaren 2: Zijdegaren

Zijdegaren zijn zacht, glad en hebben een glanzende textuur. Dit geeft een mooie afwerking. Ook is het licht van gewicht, wat betekent dat het gemakkelijk te hanteren is en nauwelijks voelt als het in een stof is ingeborduurd. Het is lichtelijk rekbaar en soepel, daardoor is het gemakkelijk te hanteren en geeft het mooie rondingen en details.

Soort borduurgaren 3: Nylongaren

Nylon borduurgaren zijn gemaakt van dezelfde synthetische vezels als normale Nylon garen, maar het is speciaal ontworpen voor borduurwerk omdat het dunner en soepeler is. Nylon borduurgaren zijn meestal gekleurd en zeer geschikt voor borduurwerk omdat het sterk, duurzaam en hittebestendig is. Bovendien weerhoudt het vocht en kan het er goed tegen als het vaak gewassen wordt.

Soort borduurgaren 4: Rayon borduurgaren

Rayon borduurgaren zijn zacht en glanzend. Het is geschikt voor borduurprojecten, maar is gevoelig voor kwaliteitsverlies. Het voelt comfortabel aan als het gebruikt wordt voor borduurwerk op kledingstukken die dicht tegen de huid zitten. Het is ook soepel en gemakkelijk te hanteren, waardoor het gemakkelijk te stikken is en mooie rondingen en details kan geven.

Soort borduurgaren 5: Polyester borduurgaren

Polyester borduurgaren zijn een veelgebruikte keuze voor borduurwerk omdat het sterk, duurzaam en hittebestendig is. Het is ook beschikbaar in een breed scala van kleuren en diktes. Een van de grootste voordelen van polyester borduurgaren is dat het niet krimpt of vervormt wanneer het gewassen wordt. Ook is het bestand tegen UV stralen. Daarentegen is het wel minder zacht dan andere soorten garens, zoals katoen of rayon.

Het verschil tussen naaigaren en borduurgaren

Naaigaren en borduurgaren worden vaak met elkaar verward. Toch zijn er een paar belangrijke verschillen. Naaigaren zijn specifiek bedoeld voor gebruik in een naaimachine, terwijl borduurgaren specifiek bedoeld zijn voor handmatig borduren of een borduurmachine. Naast verschillende soorten borduurgaren zijn er ook verschillende soorten naaigaren. Borduurgaren zijn vaak dunner en soepeler dan naaigaren en gemakkelijker te stikken. Dit om met meer precisie te kunnen werken en het borduren van kleding mogelijk te maken. 

Benieuwd naar de mogelijkheden voor kleding?

Heb je interesse in een hoodie laten borduren, een sweater laten borduren of een geborduurd shirt? Je kan je kleding laten borduren. Neem geheel vrijblijvend contact op. We adviseren je graag.

Borduurgaren