Wat is borduren?

Wat is borduren nou eigenlijk precies? Borduren is een techniek waarbij motieven of patronen worden aangebracht op stof met behulp van garen. Er zijn verschillende manieren om te borduren, waaronder kruissteek, stempelsteek en kantsteek. Borduren kan met de hand of met een naaimachine worden gedaan. Het is een manier voor het versieren op stof om en er meer persoonlijkheid aan te geven. Het is een populaire methode voor het decoreren van een kledingstuk. Doorgaans worden speciale hoepels gebruikt om de stof strak te trekken en de borduring te maken. Vervolgens worden patronen gemaakt, deze kunnen in verschillende soorten steken worden gezet. Het is een oude techniek die al duizenden jaren wordt gebruikt, ver terug in de geschiedenis, en die nog steeds populair is vandaag de dag.

De geschiedenis van borduren

Borduren is er altijd al geweest – en dat is niet overdreven. Er wordt gezegd dat de Griekse godin Athena het als nalatenschap heeft doorgegeven. Snel daarna werd het geassocieerd met rijke mensen. In de middeleeuwen werd namelijk al kleding geborduurd voor de hogere kringen. Toch waren er ook volkskunstbewegingen in Oost-Europa, het VK, Oost-Azië en Zuid-Amerika die zich op niet-professionals richtten.

De oudste bekende borduurwerken zijn gevonden op textiel dat dateert uit de vijfde eeuw voor Christus en werd gebruikt door de Egyptenaren. In de loop der eeuwen is borduren over de hele wereld verspreid en is het ontwikkeld tot een veelgebruikte techniek voor het versieren van kleding, textielproducten, tassen en andere items.

De geschiedenis van borduren is dus erg gevarieerd. Eén ding is zeker. Het had het praktische doel om kleding te repareren. Kledingstukken werden namelijk zelden weggegooid omdat het produceren ervan duur was.

Wat is embroidery?

Embroidery is een veelgebruikte term in Nederland. Simpelweg is dit de Engelse vertaling van het woord borduren.  Een groot voordeel van een borduring is dat het bestendig is tegen de wasmachine en droger, waardoor het kledingstuk lang mooi blijft. Daarnaast is een geborduurd ontwerp ideaal om het er chique uitziet en uniek is.

Wat betekent machinaal borduren?

Machinaal borduren, of machinaal embroidery, is het maken van patronen op textiel met een naaimachine of borduurmachine. Deze methode wordt vooral gebruikt in de mode-industrie om kleding te versieren. Kleding laten borduren maakt ook gebruik van een borduurmachine.

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Je kan een hoodie laten borduren, een sweater laten borduren op een t-shirt laten borduren in diverse kleuren en afmetingen. De producten zijn van kwaliteit en worden met oog voor detail gemaakt. Neem geheel vrijblijvend contact op.

Machinaal borduren